duminică, 30 august 2015

Filmulete - Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul - La sfarsitul anului bisericesc, pe 29 august, Biserica Ortodoxa a praznuit 'Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul', zi de post,rugaciune si pocainta.

Tropar la Praznicul taierii Cinstitului Cap al Sfantului Ioan Botezatorul
Pomenirea dreptului cu laude, iar tie destul iti este marturia Domnului, Inaintemergatorule. Ca te-ai aratat cu adevarat mai cinstit si decat proorocii. Ca te-ai invrednicit a boteza in repejunile Iordanului pe Cel Propovaduit. Drept aceea, pentru adevar nevoindu-te, bucurandu-te, ai binevestit si celor din iad pe Dumnezeu, Cel Ce S-a aratat in trup: pe Cel Ce a ridicat pacatul lumii si ne-a daruit noua mare mila.
Condac la Praznicul taierii Cinstitului Cap al Sfantului Ioan Botezatorul
Marita taiere a Inaintemergatorului, randuiala Dumnezeiasca a fost, ca si celor din iad sa propovaduiasca venirea Mantuitorului. Sa se tanguiasca Irodiada, care a cerut ucidere faradelege, ca nu Legea lui Dumnezeu, nici viata cea vie a iubit, ci pe cea amagitoare si vremelnica.



Sfantul Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, numit de traditie „Ingerul Pustiei”, avea sa impartasesca soarta majoritatii proorocilor lui Israel, al caror ilustru sir il incheie (vezi Matei 11, 13): marturisind adevarul pana la capat si incumetandu-se sa-l certe cu asprime pe regele Irod Antipa pentru ca traia in desfranare cu Irodiada (care-i era cumnata), in cele din urma i se taie capul (Irodiada a uneltit, Salomeea a cerut si Irod a dispus, impartind toti trei un pacat mai mare decat toate cele savarsite pana atunci). Vechiul Israel, intruchipat de cei trei calai orbiti de patimi, isi traia astfel trufasa agonie, tavalindu-se inca o data in sange sfant, dar Noul Israel al credintei, propovaduit de Ioan, rasarea cu Hristos, spre lumina si mantuirea neamurilor: „La ai Mei am venit, si ai Mei nu M-au primit; chema-voi neamurile, si acelea Ma vor preamari”.






Predica Parintelui Mircea Cristian Pricop 















Niciun comentariu: